Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Cat pierde Romania din contrabanda…

Cat pierde Romania din contrabanda cu tigari?

Producatorii de tigari din Romania sustin ca tigarile de contrabanda descoperite de autoritati reprezinta doar 4% din totalul celor aduse ilegal in tara.

Astfel, in fiecare zi intra in tara un camion cu tigarete de contrabanda, dar numai unul pe luna este descoperit. Statul pierde anual intre 500 milioane de euro si un miliard de euro, scrie Romania Libera.

ANAF a anuntat ca in primele 9 luni din 2010 au fost descoperite 6,6 milioane de pachete de tigari de contrabanda, dar intr-un camion incap 600.000 de pachete de tigari, ceea ce inseamna ca este depistat un singur camion pe luna.

Adrian Popa, director corporate affairs al British American Tobacco, spune ca la televizor se vede doar contrabanda mica. „Consumul de tigarete de contrabanda este de 8,9 miliarde tigarete. Daca socotim 7 milioane tigarete intr-un container,, inseamna ca anual intra in Romania 1.271 containere. Unde sunt acestea? Vama reuseste sa descopere doar 4% din total”, afirma el.

Pierderile la bugetul de stat sunt estimate numai pentru 2010 la aproximativ 900 milioane de euro. Luand in calcul un nivel al evaziunii fiscale in PIB de 24-26%, aceasta ar insemna ca tigarile de contrabanda sunt responsabile de aproximativ 3% din PIB.
ziare.com